torsdag 25 juni 2009

Nattfunderingar kring stereotyper och grupperingar

Vad får en person att tillhöra en grupp? Vad skapar stereotyper? Varför tror folk man är rappare om man bär baggy kläder? Varför är man punkare om man piercar sig mycket? Varför blir man rasist om man rakar skallen och bär bombarjacka? Varför har dessa grupper antagit särskilda utseenden till uniformer?

Varför behövs uniformer?

Varför får man inte klä sig helsvart och sminka sig och ha Arvingarna som favoritband? Varför måste utseendet och musikstilen matcha? Måste jag klä mig som de jag lyssnar på klär sig? Varför ser man aldrig ett utländskt emo?

Varför är bögar lösare i handlederna än heterokillar? Blir man feminin av att tända på kukar, eller tänder man på kukar för att man är feminin? Varför skapades gaykulturen av gayfolket? Varför kunde inte heterokillar göra't?

Varför är det inte tillåtet att se ut som man vill utan att bli stigmatiserad av allt och alla? Varför ska allting ha ett namn, en familj, en grupp? Varför kan man inte kalla människor för individ istället för punkare, bög, stekare, datanörd, sportfåne?

Varför är det så jäkla viktigt att tillhöra något?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar